Rioja jest bodajże najbardziej znanym i cenionym winem hiszpańskim, pochodzącym z regionu winiarskiego o tej samej nazwie, położonego w północnej Hiszpanii, wzdłuż rzeki Ebro, w okolicach miasta Logrono.
Rioja jest produkowane głównie ze szczepu tempranillo, który odpowiada za jego potencjał starzenia. Jako dodatkowe szczepy stosuje się też: garnachę, graciano, mazuelo oraz rzadką odmianę maturana tinta. Klasyczna czerwona Rioja posiada następujący kupaż: 70% tempranillo, 15% garnachy, 7,5% graciano i 7,5% mazuelo.
Wśród win Rioja wyróżnia się Joven (młode), Crianzę, Reservę i Gran Reservę. Młoda Rioja ma smak owocowy i jest niezbyt wymagająca, niemal pozbawiona tanin, przeznaczona do natychmiastowej konsumpcji. Rioja Crianza leżakuje od 2 do 3 lat, ma smak z zaznaczoną łagodnie nutą dębu. Reserva jest winem dojrzałym (spędza 1 rok w beczce i 2 lata w butelce zanim trafia na rynek), o mocnym owocowym smaku z wyczuwalną nutą toffi, kokosa i dzikich ziół. Gran Reserva charakteryzuje długi okres starzenia (2 lata w beczce i 3 kolejne w butelce), który sprawia, że silne taniny są wygładzone, a wino ma dystyngowany charakter i jest produktem wręcz koneserskim.