Brunello di Montalcino jest czerwonym winem, które należy do prestiżowej grupy win, noszących tytuł Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), oznaczający najwyższe miejsce w klasyfikacji win włoskich.
Nazwa wina pochodzi od miejsca jego produkcji i użytego do jego sporządzenia szczepu winogron. Wino to wytwarzane jest w rejonie Toskanii, w obrębie gminy (wł. comune) Montalcino w prowincji Siena z winogron szczepu Sangiovese, zwanego w Toskanii „Brunello”. Brunello di Montalcino znane jest z długowieczności, dojrzałość osiąga po 5–10 latach i nadaje się do przechowywania przez kilkadziesiąt lat.
Produkcja wina jest skrupulatnie kontrolowana na każdym etapie. Badane jest pochodzenie winogron, wysokość zbiorów z hektara oraz czas starzenia w beczkach i butelkach. Wino leżakuje w dębowych beczkach przez okres minimum czterech lat, by później dojrzewać w dedykowanych butelkach typu Bordeaux. Taki proces przygotowania zapewnia jego charakterystyczny rubinowy kolor, przechodzący w granat i harmonijny, głęboki oraz delikatny aromat. W winie czuć aromaty leśnych owoców i przypraw.
Brunello di Montalcino jest wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych z dziczyzny, czy wołowych steków. Szczególnie dobrze komponuje się z soczystym stekiem Bistecca Fiorentina rodem z Toskanii.