Porto jest winem wytwarzanym z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro (hiszp. Duero) na północy Portugalii. Do jego produkcji używa się obecnie wielu szczepów winorośli, których może być nawet 50. Najczęściej stosowane szczepy, służące do wyrobu czerwonego porto to: Malvasia Preta, Tinta Barroca, Marufo, Tinta Cão, Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Francesa i Touriga Nacional. Do wyrobu białego wina używa się głównie: Donzelinho Branco, Esgana-Cão, Folgasão, Gouveio, Malvasia Fina, Rabigato i Viosinho.
Porto swoją nazwę zawdzięcza miastu Porto, choć nigdy nie było tam wyrabiane, a jedynie sprzedawane. Porto dojrzewa i jest butelkowane w mieście Vila Nova de Gaia (zwane przez mieszkańców po prostu Gaia), które wchodzi w skład zespołu miast Grande Porto.
Porto jest winem słodkim i wzmacnianym, jego produkcja wygląda tak, że poddawane jest fermentacji do czasu, gdy poziom alkoholu osiągnie ok 7 procent. Następnie, po 1–7 dniach, dodawany jest (w proporcji 1:4) neutralny spirytus winny (aguardente) o mocy ok 77 procent, czego efektem jest wino o zawartości alkoholu ok 20 procent. Proces fermentacji jest wtedy zatrzymywany, zachowując jednocześnie w winie naturalny cukier z winogron. W zależności od odmiany Porto posiada barwę od ciemnoczerwonej (prawie brunatnej) do słomkowej. Wspólny dla wszystkich rodzajów tego trunku jest mocny aromat wanilii, dębu i korzenny posmak.
Porto można podawać zarówno przed, jak i po posiłku, zawsze schłodzone (ok. 12°C). Porto Late Bottled Vintage wspaniale komponuje się z serami typu cheddar, wędzoną goudą, czy serami podobnymi do portugalskiego sera queijo Serra da Estrela. Vintage Porto najlepiej smakuje z ostrymi serami, orzechami i suszonymi owocami. Za to Porto Branco jest bardzo często serwowane jako aperitif z tonikiem, lodem i cytryną, dobrze też pasuje do prażonych migdałów, wędzonego łososia i suszonych śliwek.